Architects Appointed

Southwark-based practice Landolt + Brown was chosen from a shortlist of four firms to take forward the design of the site, with a planning application expected to be submitted this summer.
Their design will be informed by the “Atlas of Aspirations”, the document produced by the Peckham co-design team that summarises feedback gathered on the site from hundreds of local people.

Adam Brown, co-founder of Landolt + Brown, and his team “are very excited to be working with Southwark Council and Peckham Co-Design on the Peckham Square project. The section of Rye Lane that runs beneath the railways is one of London’s most characterful, diverse and vibrant streets, but it is not without its problems, particularly along the narrow, dim approaches to the station itself.”

“We are relishing the opportunity of developing designs for new spaces and buildings that are firmly rooted in Rye Lane’s distinctive local character and which will create a more uplifting setting for the historic station building and the arched brick viaducts.”

Landolt + Brown is a small practice that was founded in 2005, with clients including Network Rail and TfL. Jan Landolt previously worked at Foster & Partners for 13 years, on projects including the Jubilee line extension, international train stations and airports.

Adam Brown was formerly a director at John McAslan + Partners, and has worked on listed buildings including the Roundhouse and the De La Warr Pavilion; the restoration of King’s Cross Station and the new Hackney Wick Station.

Councillor Mark Williams, Southwark Council’s cabinet member for regeneration, planning and transport, said: “We were very impressed with Landolt + Brown’s work and how they have completely understood what we are trying to achieve through heritage-led regeneration.

“Their work displays a wonderful mix of creativity, working directly with architect-trained artist Wendy Hardie, and commitment to the principles of co-design and community engagement. I am very much looking forward to seeing what they, and the co-design team, bring forward.”

The next steps are to develop the atlas of aspirations into a design brief, which will be the basis for bringing forward ideas for the area in front of the Station. The Council and Landolt +Brown will publish the programme for the application process in the next few weeks together with a programme of planned events.